Учимося протистояти стереотипам: відбулася презентація нового посібника АУП, створеного у співпраці з МФК СумДУ

У сучасному інформаційному просторі стереотипи, як узагальнені уявлення або переконання про певні групи людей, події, явища, об’єкти, які часто базуються на спрощених або невірних припущеннях можуть поширюватися через новини, рекламу, фільми, ток-шоу та інший контент. Часто медіа використовують їх для спрощення складних питань або для привернення уваги аудиторії, що може призвести до посилення існуючих упереджень або формування нових.

3 квітня 2024 року Академія української преси провела презентацію посібника “STOP-стереотипи: методи їх подолання в українському суспільстві”, метою якого є ознайомлення української громадськості з методами подолання в суспільстві упереджень та стереотипів.

Посібник містить у собі навчально-методичне забезпечення інформаційних годин та розробки тренінгів, які рекомендовано проводити з молоддю для того, щоб у суспільстві попередити виникнення стереотипів та пропагування культурних розбіжностей, розгортання непримиренності й жорстокості.

 Редактором видання є викладач МФК СумДУ – Наталія Пономаренко.

“В умовах повномасштабного вторгнення актуалізується необхідність ідентифікувати не лише негативні стереотипи, а й ті, які є “приємними” для українців – наприклад, про те, що наша мова друга у світі за милозвучністю. Толерувати неправдиву інформацію не можна в будь-якому разі – подобається вона нам чи ні”, – зауважує Наталія Пономаренко.

МФК СумДУ крокує разом з АУП задля підвищення рівня медіаграмотності українців.

Залишити відповідь