МФК СумДУ і ЛПК: «Нас єднає рідна мова!»

Міжнародний день рідної мови – нагадування про важливість мови в житті народу. 

21 лютого машівці разом зі студентами Луцького педагогічного коледжу долучилися до культурно-просвітницького студентського полілогу «Мова проти ракет».

Розпочали розмову з історії походження свята. Порівняли минуле, сьогодення та майбутнє української мови.

Озирнувшись в минулу, чітко визначили: українська мова – це фундамент, основа нашої державності, це наш кордон, наша зброя, наш храм і собор душі української нації. Кожне речення українською мовою – чергова перешкода на шляху загарбників, цеглина в укріпленні нашої незалежності, сходинка до висот сильної української держави. Враховуючи це протягом зустрічі учасники створювали пам’ятник рідній мові за допомогою штучного інтелекту.

У контексті сьогодення – Нікіта Зіборов (студент ІІІ курсу спеціальності «Журналістика») презентував дослідження «Новомова повномасштабного вторгнення в медіа України», а Єлизавета Шиян та Анастасія Демченко (студентки ІІ курсу спеціальності «Журналістика») прорекламували інтерактивний проєкт «Відомі невідомі Суми», створений машівцями-журналістами та машівцями-програмістами. 

Окреслюючи майбутнє, ознайомилися з науковим дослідженням «Українська мова у 2222 році», а також відеороликом «Історія переписується українською мовою» (автори – Лілія Батраченко та Єлизавета Шиян, студентки-журналістки) поставили крапки над «і»: перемозі бути! 

«Полілог пересипали квізами, перевіривши, чи ШІ вивчив фразеологізми, чи знаємо ми новомову та сучасні крилаті вирази. Такі зустрічі є джерелом позитивних емоцій, «мобілізатором» творчих зусиль, мотиватором вивчення рідної мови та культури Батьківщини. Дякуємо Наталії Петрівні за організацію такого онлайн-мосту», ділиться враженнями від заходу Софія Боровик, студентка ІІІ курсу спеціальності «Журналістика».

Коледжани озброїлися чорнобаївсько-корабельними мемами й незламною силою мови та наближають нашу Перемогу!

Любімо українську мову, розкриваймо для себе її велич і могутню силу, розмовляймо нею, оберігаймо та шануймо її, адже вона фантастично красива й така рідна!!!

Залишити відповідь