Hard skills VS Soft skills або навіщо програмісту ораторське мистецтво

Як часто ми віримо в різні стереотипи? Про програмістів інколи думають, що вони занурені лише в код та говорять шифрами. А чи взагалі так важлива ораторська майстерність для людей цієї професії? Чи можливий ріст вгору лише завдяки якісному коду та відмінному перформенсу?

Програмісти-машівці переконані, що ІТ-фахівець зобов’язаний гарно говорити! Співбесіди, стартапи, мітапи, зустрічі з командами, продажі, коучинг, менторинг, навчання… Це не повний перелік, де знавець кодів повинен продемонструвати володіння словом.

Машівці-програмісти опановують ці скіли під час навчання. Наприклад, студенти-четвертокурсники спеціальності 122 Комп’ютерні науки на занятті з української мови за професійним спрямуванням (викладач – Катерина Наливайко) продемонстрували свої вміння  готуватися до публічного виступу (презентації), будувати його композицію, доречно використовувати в мовленні власне українську, іншомовну лексику та термінологічну лексику, дотримуватися синтаксичних вимог під час побудови речень.

Кожен із доповідачів намагався донести до слухачів цікаві відомості про комп’ютерні спеціальності,  попит на них у сучасному житті. У процесі ознайомлення зі спеціальністю ІТ-розробника  студенти розповіли про навчання за цим напрямом освіти в МФК СумДУ, надали відомості про сприйнятливі умови навчання, доброзичливі стосунки з одногрупниками і  викладачами, та, незважаючи на тяжкий для України воєнний стан, цікавий та насичений період у житті. Були у виступах і поради наступному поколінню машівців щодо вибору в житті у формі запрошень зайняти після випуску їх місця в закладі освіти.

«Ораторська майстерність – це актив, який слугуватиме вам 50–60 років», – вважає Воррен Баффет, інвестор, який входить до трійки найбагатших людей на землі. У його кабінеті ви побачите лише один диплом, який він отримав після проходження курсу публічних виступів Дейла Карнегі в 1951 році. Хіба це не враюче для людини зі статком більше 80 мільярдів доларів? Не вірте в стереотипи, а опановуйте потрібні навички! Долучайтеся до машівської спільноти!

Залишити відповідь