Україна пам’ятає… Голодомор 1932-1933-х років

Пекельні цифри та слова

У серце б’ють, неначе молот,

Немов проклятий ожива Рік тридцять третій

Голод… Голод… У люті сталінській страшній

Тінь смерті шастала по стінах.

Сім мільйонів (Боже мій!)

Недолічила Україна.

Багатостраждальна історія нашого народу…

Ми не навчені забувати її чорних сторінок…

       Пам’яті мільйонів українських селян, які загинули мученицькою смертю від голоду, заподіяного сталінським тоталітаризмом у 1932-1933 роках, була присвячена зустріч студентів МФК СумДУ (членів історичного гуртка, керівник гуртка – Оксана Якущенко) з сумськими краєзнавцями та членами громадської правозахисної організації «Меморіал імені Василя Стуса» в стінах бібліотеці-філії № 17.

        Зустріч розпочалася з хвилини мовчання в честь пам’яті про загиблих українців. Робітники бібліотеки ознайомили присутніх із книжковою виставкою «Поминаємо кожну душу».

      Світлана Ревякіна (голова Сумської обласної організації «Меморіал імені Василя Стуса»), краєзнавці Валерій Власенко та Микола Карпенко, науковець  Олександр Вовк  презентували учасникам зустрічі результати власних досліджень події, що відбулися в Україні в 1932-1933 рр., зокрема, окреслили причини й наслідки голодомору, проілюструвавши прикладами та статистикою кількості загиблих на території Сумщини. Промовці закликали присутніх осмислити та врахувати уроки минулого, вшановувати пам’ять людей, які загинули в часи сталінського режиму, долучившись до Всеукраїнської акції «Запали свічку».

       Хай простять нам наше безпам’ятство всі жертви голодомору, що лежать у сирій землі! З давніх часів люди очищувалися вогнем. Запалювали свічку й мовчали, каялися, що пам’ятають і не забудуть. І тягар гріха з душі спадає. Ми пам’ятаємо, а значить ми живемо.