Участь викладача МФК СумДУ у проєкті тренінгів з медіаграмотності

Протягом 12–14 вересня 2023 року відбувся тренінговий проєкт «Протидія дезінформації в контексті російсько-української війни як інструмент подолання розриву довіри». Офлайн!

Наскільки ми в змозі дати об’єктивну оцінку новинам? Наскільки наше розуміння подій відповідає дійсності? Чому так складно розмовляти з людиною, яка має інші погляди, навіть якщо наводимо вагомі факти та чіткі аргументи? Зараз ці питання є особливо актуальними – адже, здається, зачинившись у власних соцмережах та новинних стрічках, люди схильні сформувати власну «правду», відмічаючи все, що їй не відповідає, як пропаганду та фейкову інформацію. Або ж навпаки – сприймати все почуте за «чисту монету».

 Але чому так? Звідки ми маємо схильність приймати тільки те, що підтверджує нашу точку зору? Чому емоційні новини позбавляють нас здатності мислити критично? Чи можна і чи потрібно з цим боротися? Існує взагалі об’єктивність – чи саме це поняття вже стало маніпуляцією?

 Академія української преси (АУП) постійно опікується цим питанням, тому вирішила зібрати спеціалістів, які бажають підвищити свій рівень обізнаності в напрямку інфомедійної грамотності та передати отриманий досвід своїй аудиторії.

Спікери, які ділилися досвідом: Тетяна Іванова, медіаекспертка, докторка педагогічних наук, професорка, завідувачка кафедри соціальних комунікацій Маріупольського державного університету; Сергій Штурхецький, медіатренер, журналіст, голова Незалежної Медіа-Профспілки України; Андрій Юричко, медіатренер, викладач Інституту журналістики КНУ імені Тараса Шевченка.

Серед тих, хто пройшов відбір, – PhD, викладачка МФК СумДУ Наталія Пономаренко.

«Якщо Ви знаєте стандарти, алгоритми піару, механізми пропаганди, розумієте, де недостовірність і викривлення – обманути Вас складно, недоцільно, а інколи і зовсім – неможливо! Зрозумівши структуру та механізми маніпуляцій, ви зможете швидко розпізнавати їх у поведінці та мовленні людей та відстоювати своє, і головне – навчити цьому інших. Це одне з важливих завдань сьогодні», – ділиться роздумами Наталія Пономаренко.

У втіленні тренінгового проєкту партнером АУП став – Центр медіа- та цифрової грамотності Інституту медіа- та комунікаційних студій Вільного університету Берліна (Німеччина).

Тренінг “Протидія дезінформації в контексті російсько-української війни як інструмент подолання розриву довіри” збурив багато спогадів і дав можливість спланувати свій новий тренінг. Невдовзі чекайте на анонс.

Залишити відповідь