Як убезпечити дитину від небажаних наслідків?

1. Вимагайте мало, але залізобетонно. Повторюйте декілька разів про небажану поведінку, яка Вам не сподобається і про те, що це не дозволено.
2. Забороняйте без частки «не». Замість «не тікай» – «іди поруч», шукайте альтернативу запереченням, адже свідомість людини не сприймає її.
3. Крім заборони – завжди надавайте альтернативу. Обговорюйте з дитиною та обирайте той варіант розвитку подій, де отримати бажане можна в інший, прийнятний спосіб.
4. Пояснюйте небезпеку на безпечному досвіді. (опіки від вогню – на прикладі гарячого чайника).
5. У момент небезпеки – переставляйте дитину, відводьте її руку чи підіймайте її на руки, а після цього поясніть, чому це було небезпечно і як цього уникнути в майбутньому.
6. Якщо страшно за дитину – кажіть їй про це щиро, озвучуйте власні емоції. Так дитина зрозуміє, що вона вам небайдужа, і що там насправді небезпека, раз навіть дорослий дуже злякався.
7. Давайте чіткі інструкції, як вирішити проблему та уникнути небезпеки в майбутньому. Починайте з «що робити, якщо…» і періодично повторюйте, щоб ці підказки закріпились. Акцентуйте увагу не на проблемі, а на її вирішенні. Показуйте різні виходи з ситуацій.