Вчитель…

Кожна людина має свій стиль роботи. Тож і в викладацькій діяльності вирізняються різні стилі. Є викладачі, які досконало знають матеріал, уміють його пояснити, оперують термінами, цифрами, їх цікаво слухати, проте вони не працюють на розвиток студентів, вони, як експерти, тільки передають інформацію.Це викладачі-експерти.

Є викладачі, які використовують блискучі ефекти, яскраві вправи, їх цікаво слухати, приємно спостерігати за їхньою роботою, але такий викладач працює на себе, він демонструє свої вміння і навички. Це вчитель-зірка.

А є викладачі, які не тільки вміють передавати нові знання і навички студентам, а й допомага.ть їм зробити узагальення та висновки, спираючись на їх власний досвід. Це викладачі-фасилітатори.

У гірських народів у стародавні часи був провідник, який допомагав мандрівникам долати гірські маршрути. Він знав, якою дорогою краще йти, скільки води взяти, яке спорядження потрібне тощо. Провідник разом із групою йшов на вершину, проте, коли він бачив, що мандрівники вже можуть самостійно подолати вершину, то давав їм можливість робити це. Такого провідника називали “шерпою”. Успішний викладач має бути “шерпою” в передачі знань, поєднувати в собі риси і експерта, і зірки, і фасилітатора.

Наснаги вам, викладачі!!!