Медіамайстерня «Іn profession»

Студенти спеціальності 061 Журналістика навчаються не тільки у своїх викладачів, а й практиків сфери журналістики.

18 січня 2021 року з ініціативи «Економіко-правничого фахового коледжі ЗНУ» розпочалась медіамайстерня «Іn profession» для студентів спеціальності «Журналістика» і всіх охочих.

Протягом шести днів провідні журналісти з різних галузей (телебачення, радіо, інтернет- та друкованої журналістики) дали серію майстер-класів.

Перший тренінг, що відбувся в межах заходу, був присвячений новинній журналістиці. Провели його досвідчена журналіста, викладачка та кандидатка філософських наук Ольга Широбокова разом з фрілансером Дмитром Нагорним. Ольга Широбокова розповіла про ази новинної журналістики: як знайти інформаційний привід, як шукати інформацію, як правильно оперувати нею, як її обробити. Про авторський стиль та те як зробити матеріал цікавим, зачепити ним читача розповів фрілансер Дмитро Нагорний.

Майстер-клас директора «Запорізької книжкової толоки», директора центру мистецтв «Арт-простір», а також тренера-викладача «Академії культурного лідера» у Львові Ігоря Гармаша повідомив, що не буде монологу чи лекції, замість цього – палка дискусія. Разом зі своєю командою з 2013 року пан Ігор створює різні проєкти в Запоріжжі, що сприяють культурно-мистецькому розвитку, на кшталт арт-кластерів європейського формату. Також тренер згадав і розповів про подвижників сучасних заходів: Олександра Притулу (козацький напрямок), Юрія Бранніка (сучасне мистецтво).

Зустріч із журналісткою “VIP.club” Юлією Чернявською була присвячена створенню журналу: ази, лайфхаки, майстерність. Спочатку лекторка Юлія Чернявська розповіла про історію становлення та філософію журналу: “Філософія журналу VIP club: розповідати цікаві історії про цікавих людей, створювати емоції”.

22 січня тренінг провела програмна директорка “Book forum” Софія Челяк. Спершу спікерка розповіла про стан видавництв після проголошення незалежності України, становлення головного культурного фестивалю країни, який був заснований в 1994 році. За її словами, “Book forum” починався з невеликого фестивалю у Львові, який заснували ентузіасти з різних культурних галузей. Згодом він переріс у масштабний міжнародний фестиваль.

Зустріч з телеведучою, режисеркою, сценаристкою та акторкою Дар’єю Трегубувою почалася із розповіді акторки  про свій тернистий шлях до успіху. Зіркова гостя поділилася досвідом роботи на телебаченні та відкрила завісу світу кіно. Тим часом, студенти кмітливо ставили питання, на які гостя радо відповідала. Зустріч набула формату прес-конференції. Аналізуючи відповіді, учасники онлайн-зустрічі дізналися про секрети написання сценарію, про тонкощі роботи на телебаченні і в кіно та про те, як треба діяти задля того, щоб досягти успіху.

Який графік робочого дня ведучої? Як поєднувати особисте життя з роботою на телебаченні? Про це розповіла журналістка та ведуча з каналу «ТV5» Кіра Овес. Студенти поспілкуватися з ведучою новин та поставити найважливіші й інтригуючі питання. У рамках майстер-класу гостя вийшла в прямий ефір та показала, як насправді працюють ведучі. Після завершення випуску новин пані Кіра одразу повернулася до студентів та провела невеличкий тренінг: розповіла та показала, які вправи слід виконувати для розминки свого артикуляційного апарату. Вони перш за все сприяють неперевершеній дикції. Журналістка зазначила, що професія ведучої дуже цікава, але потребує певних обмежень, хоча це не заважає влаштовувати особисте життя.

Онлайн-екскурсія телевізійною студією та пересувною телевізійною станцією (ПТС), розповідь про ази роботи оператора. Так пройшов майстер-клас старшого оператора «UA:Запоріжжя» Андрія Варьонова. Андрій Варьонов розповів і про виняткові й нестандартні ситуації, що траплялися з ним у процесі роботи. Студенти також дізналися про особливості розкадровки на зйомках, вимоги до відео для його подальшого монтажу, а також про роботу у команді з журналістом. Фахівець не лише розповів про ці особливості, а й продемонстрував приклади новинних сюжетів, відео для яких знімав він.

«Медіамайстерня подарувала неймовірні враження за час, який перебуваємо вдома. Не виходячи за межі своєї квартири, ми мали змогу зустрітися з талановитими та відомими людьми у сфері журналістиці та медіа загалом. Дізналися відповіді на запитання та мали змогу поспілкуватися особисто, що й принесло такі незабутні враження. Дякуємо!» – коментує студентка третього курсу Катерина Безверха.

За ці неймовірних шість днів студенти спеціальності 061 Журналістика дізналися нове про особливості своєї професії, наповнилися мотивацією йти до своєї мрії або зрозуміли, у якому напрямку хочуть рухатися!

Наталія Пономаренко