ХІХ МІЖНАРОДНІ МИСТЕЦЬКО-ПЕДАГОГІЧНІ ЧИТАННЯ ПАМ’ЯТІ О.П.РУДНИЦЬКОЇ – 2021: перемоги викладачів МФК СумДУ

1 грудня 2021 року відділом змісту і технологій педагогічної освіти Інституту педагогічної освіти і освіти дорослих імені Івана Зязюна НАПН України проведено ХІХ Міжнародні мистецько-педагогічні читання пам’яті професора Оксани Петрівни Рудницької «Неперервна педагогічна освіта ХХІ століття: досвід, інновації, тенденції».

Місією заходу є утвердження відкритості науки й освітньої практики, партнерська взаємодія закладів освіти і наукових інституцій у здійсненні реформування мистецької і педагогічної освіти, вшанування пам’яті знакових для української освіти постатей, величних у продукуванні інноваційних науково-дослідницьких ідей особистостей.

Пленарне засідання традиційно розпочав виступ камерного оркестру факультету мистецтв імені Анатолія Авдієвського Національного педагогічного університету імені М.П. Драгоманова (художній керівник – заслужений діяч мистецтв України, доктор педагогічних наук, професор Федоришин Василь Ілліч; диригент – Савченко Галина Віталіївна).

У ході читань відбувалася презентація кращих наукових здобутків. Серед них – напрацювання і викладачів МФК СумДУ.

У першій номінації «Наукові праці з проблем педагогічної і мистецької освіти» відзначено монографію викладача МФК СумДУ Наталії Пономаренко «Формування мовленнєвої компетентності майбутніх фахівців з журналістики».

У третій номінації «Збірники наукових праць з проблем педагогічної і мистецької освіти» презентовано збірник матеріалів ІV усеукраїнської науково-практичної конференції, (26–27 листопада 2020 року, м. Суми), до якого ввійшли розвідки викладачів-філологів МФК.

У четвертій номінації «Довідкові та лексикографічні видання» дипломантом стало видання Електронні словники Українського мовно-інформаційного фонду Національної академії наук України в освітньому процесі», співавтором якого є викладач МФК СумДУ Наталія Пономаренко. Відзначимо, що в цьому виданні презентовано творчі роботи студентів спеціальності 061 Журналістика МФК СумДУ.

У підсумку учасники акцентували увагу на необхідності підготовки повного видання наукових і навчально-методичних праць Оксани Петрівни Рудницької, що стане вагомим методологічним підґрунтям для оновлення змісту, методів, форм і технологій навчання у сфері мистецької і педагогічної освіти.