Онлайн-засідання обласного методичного об’єднання заступників директорів

25 листопада 2021 року відбулося онлайн-засідання обласного методичного об’єднання заступників директорів з навчально-методичної роботи ЗФПО Сумської області, до якого долучилося 28 учасники з 21 закладів зазначеного типу.

Зустріч розпочалася з виступу голови ОМО Еліни ВАЛЮХ, яка акцентувала на особливостях імплементації ЗУ “Про фахову передвищу освіту”, відповідних змінах нормативних документів, що обумовлює розробку нових або внесення доповнень до чинних положень, які регламентують діяльність коледжів.

Неля ТКАЧЕНКО, заступник директора Сумського фахового коледжу будівництва та архітектури, поділилася досвідом підвищення кваліфікації в Управлінні Державної служби якості освіти у Сумській області з підготовки експертів для акредитації фахових молодших бакалаврів, окресливши порядок формування акредитаційної справи згідно з проєктом «Положення про акредитацію освітньо-професійних програм підготовки здобувачів ФПО», перелік обов’язкової інформації на сайті закладу освіти тощо.

Ольга КРАВЧЕНКО, заступник директора ВСП «Конотопський індустріально-педагогічний фаховий коледж СумДУ», порушила питання щодо розробки вибіркової складової навчального плану та механізму реалізації права студента на вибір навчальної дисципліни.

В’ячеслав РЯЗАНЦЕВ, заступник директора ВСП «Класичний фаховий коледж СумДУ», поділився власним досвідом розробки та впровадження «Положення про викладання дисциплін вільного вибору», акцентував на послідовності дій підготовчого етапу розробки методичного забезпечення дисциплін, проведення роз’яснювальної роботи зі студентами, відображення дисциплін у навчальному плані, формуванні індивідуального плану здобувача освіти, планування навантаження викладачів тощо.

Заступник директора ВСП «Сумський фаховий коледж НУХТ» Олександр ЗІГУНОВ поділився практичним досвідом створення репозитарію кваліфікаційних робіт випускників, розробки та впровадження силабусів в освітній процес, порядком проходження процедури переоформлення Ліцензії на освітню діяльність закладам освіти, що забезпечують здобуття загальної середньої освіти.

Жанна СМОЛОВА, в.о. директора КЗ СОР «Лебединський фаховий медичний коледж імені професора М.І. Ситенка» презентувала програму підвищення кваліфікації педагогічних працівників, що розроблена викладачами коледжу та передбачає навчання педагогів основним можливостям GoogleClassroom для організації дистанційного навчання, а також дистанційної підтримки освітніх предметів/дисциплін. Також Жанна Василівна презентувала основні питання, на яких наголошували організатори наради «Функція контролю в управління закладом загальної середньої освіти в умовах розбудови його внутрішньої системи забезпечення якості» для керівників закладів освіти, що була проведена Управлінням державної служби якості освіти у Сумській області, зокрема, зупинилася на нормативних та практичних аспектах контролю за станом виконання навчальних програм та забезпечення здорових та безпечних умов навчання і праці учасників освітнього процесу.

Засідання продовжилося обговоренням нагальних проблем, що входять до кола обов’язків заступника директора з навчально-методичної роботи ЗФПО. У результаті розмови голова ОМО  Еліна ВАЛЮХ запропонувала продовжувати спільну роботу щодо напрацювання типової нормативної документації з доступом всіх колег до електронних ресурсів.

Дякуємо всім присутнім за змістовні доповіді, висвітлення найактуальніших питань роботи закладів фахової передвищої освіти. Бажаємо всім плідної роботи!