Точка неповернення. Еволюція гідності

21 листопада Україна відзначає День Гідності та Свободи, а світ –  Усесвітній День Гідності.

«Вільні та гідні творити майбутнє» – саме з таким гаслом Україна згадує події Революції Гідності. Вісім років тому українці зробили свій вибір, який довелось відстоювати важкою боротьбою. Це був вибір не просто європейських цінностей та прав людини, це був вибір шляху Гідності та Свободи. І ця боротьба за нашу свободу ще триває…

Події Помаранчевої революції та Революції Гідності згадували під час онлайн-зустрічі в годину пам’яті зі студентами 213-ж групи (керівник групи – Валентина Лобова), адже саме студентська молодь завжди була рушійною силою в революційних рухах і саме від молоді залежить, який шлях для країни оберуть наші діти.

Учасники заходу першочергово окреслили: а що таке ГІДНІСТЬ для кожного з присутніх….

«Моя гідність – моя свобода! Гідність – поняття про цілісність людини, особливе ставлення людини до себе, ставлення суспільства до неї. На мою думку, революція 2004 та 2013-14 років – це протистояння не Заходу і Сходу, не України і Росії, а протистояння між тими, хто має гідність, і тими, хто навіть не розуміє, що це означає», – ділиться своїми думками студентка Дар’я Хожай.

«Я вважаю гідними людей, які можуть робити й говорити те, що думають, не боячись нікого і нічого. Чоловіків, які вийшли на Майдан боронити свободу. Жінок, що плачучи відпускали їх. Медиків, які виносили поранених під кулями. Я впевнена, що метою Революції гідності не була війна, а була свобода України, де кожна людина зможе спокійно жити. Минуло вже багато років, і я можу сказати, що дуже рада, що у моїй країні є люди, які захищали та відстоювали свободу України. Я зрозуміла, що якщо хтось захоче позбавити нас гідності то ми зможемо себе захистити», – рефлексує Вероніка Кульгова.

Безперечно поняття «гідність» переплітається з революціями… У ці дні ми традиційно згадуємо початок революції 2013-2014рр.: як усе розпочиналось, коли й чому Євромайдан переріс у Революцію Гідності, чому за нашу гідність довелось так важко заплатити; вшановуємо жертовність подвигу Героїв Небесної Сотні, які віддали у цій боротьбі найцінніше – своє життя…

Щоб відтворити атмосферу подій буремного листопаду, майбутні журналісти читали вірші «Встала мати Україна» Д. Павличка, поезії Євромайдану, переглядали хроніку, знайомилися зі спогадами учасників революцій, пригадали Героїв Небесної Сотні і прослухали вірш Оксани Максимишин-Корабель “Мамочко, вибач за чорну хустину”.

Керівник групи Валентина Лобова запропонувала здобувачам освіти долучитися до Марафону написання листів, приуроченого Усесвітньому Дню Гідності.

Захід не залишив байдужим нікого і спонукав до роздумів та висновків…

ВАЖЛИВО пам’ятати… Не просто формально згадувати, а розуміти справжню мету  боротьби за нашу свободу та гідність.

ВАЖЛИВО не бути байдужими і навчати цього молодь та дітей.

ВАЖЛИВО усвідомлювати усю суть Революції Гідності, яка відродила свідоме суспільство і породила нове покоління – покоління Вільних і Гідних.

ВАЖЛИВО бути гідним тієї високої ціни, яку Україна заплатила і  продовжує платити до цих пір…