Журналістика – це більше, ніж професія!

Під гаслом «Журналістика – це більше ніж професія» у ВСП «Машинобудівний фаховий коледж Сумського державного університету» пройшов тиждень спеціальності 061 Журналістика.

Для студентів – це справжнє свято, хоча працівники ЗМІ мають й інші професійні свята, такі як: Міжнародний день солідарності журналістів (8 вересня), Міжнародний день спортивного журналіста (2 липня), День журналіста (6 червня), День працівників радіо, телебачення та радіозв’язку України (16 листопада).

Історія журналістики бере свій початок із давніх часів. Слова “журналіст” та “журналістика” мають французьке походження (з франц. “journal” – “газета”). Перші праобрази газет існували ще в стародавні часи: зусиллями Юлія Цезаря у Греції почали публікуватися “Діяння сенату”. Перший офіційний друк газети мав місце у 1605 році у Страсбурзі (Франція), а у 1705-му році у Британії почало успішно виходити друком перше щоденне видання – The Daily Courant.

Журналістика в Україні розвивалася особливим шляхом: традиції марксизму-ленінізму, радянська цензура були занадто великим гальмом на її шляху. Із здобуттям незалежності український народ отримав і важкий пострадянський спадок, який торкнувся і журналістики: “самоцензура”, “чорні журналісти” тощо. Жорстокі реалії сьогодення, зокрема й війна на сході нашої країни, також накладають свій відбиток: ЗМІ починають вдаватися до пропаганди та цензури.

У межах Тижня журналістики було заплановано зустрічі, семінари, круглі столи, майстер-класи з відомими журналістами України.

У межах тижня студенти долучилися до низки мистецьких заходів: Всеукраїнського літературного онлайн-марафону, присвяченого пам’яті Тараса Шевченка “Єднаймо душі словом Кобзаря!» з композицією «Повертайтеся, Шевченкові автопортрети!» (відео виступу за покликанням: https://www.youtube.com/watch?v=D4L0YV3N8Fg); регіональних Шевченківських читань (відео виступу переможця Є. Савченка за покликанням: https://www.youtube.com/watch?v=ytb1tnlBbfg; виступ драматичного гуртка, який посів ІІ місце (у складі Анастасії Волк, Софії Євтухович та Карини Завдов’євої) за покликанням: https://www.youtube.com/watch?v=zCh4eyn2TEA).

Майбутні журналісти на каналі МашТВ влаштували телемарафон, присвячений Дню народження Тараса Шевченка (відеоверсія за покликанням: https://www.youtube.com/watch?v=E99iwEINI9Q).

Викладач спеціальності 061 Журналістика Наталія Пономаренко провела майстер-клас «Українська для тих, хто любить цифри більше, ніж букви» для викладачів закладів фахової передвищої освіти Сумської області.

Але ж журналісти не можуть без науки! Зважаючи на це, студенти та викладачі стали активними учасниками Всеукраїнської науково-практичної конференції «Актуальні питання викладання методики суспільних та гуманітарних дисциплін в умовах розбудови сучасної школи» та студентської конференції «Перший крок у науку», де Мирослав Деревянко та Аріна Столбцова стали призерами в секції «Журналістика», а Трубарова Дар’я та Анастасія Волк – у секції «Економіка».\

Журналістика – це більше, ніж професія

Долучайтеся до нас – з нами цікаво та корисно!