Фізики на зв’язку

В листопаді 2019 року на засіданні методичного об’єднання викладачів фізики ЗФПО Сумської області ніхто й гадки не мав, що наступна зустріч відбудеться майже через півтора року. Коронавірус та карантин вплинули не тільки на можливості спілкування, вирішення побутових питань, але й змусили шукати нові форми організації навчального процесу та взаємодії зі студентами й колегами.

Саме використанню технологій «змішаного навчання» для забезпечення навчального процесу в умовах адаптивного карантину було присвячене онлайн-засідання викладачів фізики закладів фахової передвищої освіти Сумської області. Тридцять представників з 21 навчального закладу ознайомилися з досвідом роботи викладача Лебединського фахового медичного коледжу ім. професора М.І. Ситенка Пальчика О.О. по впровадженню ІКТ в навчальний процес як в умовах очного навчання, так і для дистанційної роботи. Питання проведення лабораторних робіт, ведення електронної документації, контролю відвідування студентами занять та встановлення зворотнього зв’язку зі здобувачами освіти цікавили всіх присутніх.

Не меншу увагу привернув і виступ старшого викладача кафедри ІКТ СОІППО Ніколаєнка М.С., який стосувався використання мобільних телефонів для проведення опитування студентів. Колега не тільки поділився власними напрацюваннями з цього питання, але й запросив до себе на майбутні вебінари по використанню інтернет-ресурсів в освітньому процесі.

Всі ми живемо надією на те, що в майбутньому зможемо побачити один одного не тільки на екрані монітора, але й зустрітися особисто, потиснути руку колезі, в живому спілкуванні знайти вирішення проблем. Та, за необхідності, віртуальне спілкування стає в пригоді не тільки студентам, але й нам, викладачам. І, можливо, такі зустрічі в решті-решт стануть нормою, а ми колись будемо запрошувати один одного навіть  на відкриті онлайн-заняття…

          Все можливо!